KOLIKO KOŠTA GRADNJA KUĆE?

Ako gradite kuću, pretpostavka je da imate plac na kome ćete graditi, da imate priključke za struju, vodu i kanalizaciju, da imate građevinsku dozvolu i projekat kuće na osnovu koga je građevinska dozvola dobijena. Svi nabrojani elementi nešto koštaju a to zavisi od lokacije i od izabranog projekta i projektnog biroa. Naravno, moguće je da ste plac nasledili pa vas to ništa ne košta ali projekat i građevinsku dozvolu svakako morate imati i platiti.

Cena projekta zavisi od vrednosti i obima same investicije. Za manje investicije, cena projekta se kreće od 1-2 % vrednosti investicije a prosečno od 1.000 – 3.000 eur. Kompletan projekat obuhvata IP (idejni projekat), DGD (dokumentacija za građevinsku dozvolu) i IP (izvođački projekat). Može se koristiti i cena po m2 koji se projektuje a kreće se od 8-20 eur, opet u zavisnosti od obima i vrednosti kompletne investicije. Standardne kuće naravno da se projektuju po jeftinijoj ceni po m2 a po većoj kada je u pitanju projektovanje vila velikih kvadratura sa pratećim dvorišnim objektima, bazenom i sportskim terenima.

Cena gradnje kuće naravno da zavisi od toga koje ste materijale izabrali, od vrste konstukcije, od tipa kuće tj. da li je prizemna ili spratna, od toga kako se i gde transportuju materijali za gradilište i naravno, od vrste energetske efikasnosti tj. da li ulažete dodatni novac za energetski efikasnu kuću ili se opredelite za jeftiniju nisko energetsku kuću.

Prizemna kuća je skuplja po m2 u gradnji od spratne kuće jer se svi zemljani radovi obračunavaju na manju površinu u jednom nivou. Kad se gradi spratna kuća, svi ovi troškovi se računaju na kompletnu površinu, prizemlje i sprat, pa je cena bruto površine niža.

Ako gradite kuću sa podrumom, ona će naravno biti nešto skuplja ali će imati pojačanu otpornost na oscilaciju tla a pri tome ćete imati dodatni korisni prostor.

Ako kuća ima više armirano-betonskih radova, naravno da je cena po m2 bruto površine viša i po osnovu radova i po osnovu korišćenih materijala.

Krov kuće može biti više ili manje izlomljen što takođe utiče na cenu gradnje kao i materijali koji se koriste za krovni pokrivač (crep, lim, šindra, itd).

Energetski efikasne kuće su skuplje u gradnji ali uštede u grejanju i hlađenju se isplate na duži rok tj u roku od 10 godina.

Gradnja kuće od 150m2

Uzmimo za primer gradnju spratne kuće od 150m2 sa podrumom. Imajte u vidu, da se cene građevinskih materijala menjaju i to uglavnom na više (povećana potražnja, prirodne katastrofe, rat u okruženju) pa proveravajte kod različitih stovarišta cene i trend kretanja cena. U ovom primeru dajemo samo okvirne cene materijala za gradnju kuće sa temeljom u sivoj fazi, što znači bez cene radova, bez razvođenja priključaka, bez opremanje podova i zidova, bez opremanja kupatila i kuhinje.

  • Blok (za temelj i osnovne zidove) oko 7.000 komada x 0,3 eur, ukupno 2.100 eur
  • Cigla (pregradni zidovi) oko 5.000 komada x 0,15 eur, ukupno 750 eur
  • Beton oko 120m3 x 80 eur, ukupno 9.600 eur
  • Gvožđe 100kg/m3 x 0,8 do 1 eura, ukupno 12.000 eur
  • Građa (drvo, daske) oko 15m3 x 250 eur, ukupno 3.750 eur
  • Pesak 20m3 x 12 eur, ukupno 240 eur
  • Kreč i cement 8 tona x 120 eur, ukupno 960 eur
  • Krovni pokrivač crep 175m2, 2.800 komada x 0,6 eur, ukupno 1.680 eur
  • PVC stolarija (12 vrata i 15 prozora) ukupno 3.200 eur

TOTAL cena građevinskog materijala u ovom primeru iznosi 34.280 eur. Dakle, prosečna cena samo materijala po m2 iznosi 229 eur.

Da bi kuća bila useljiva, da se bi imala podove, mokre čvorove, grejanje tj. da se završi kompletno po sistemu „ključ u ruke“, cena gradnje kuće će dostići iznos od 400-600 eur/m2, što zavisi naravno od kvaliteta i klase odabranih materijala kao i od cene izvedenih unutrašnjih radova.

Dakle, useljiva kuća od 150m2 sa cenom od 600 eur/m2, košta 90.000 eur. Za ovaj novac u Beogradu, u aprilu 2022 godine, možete kupiti stan od 30-40m2, zavisno od lokacije. Zaključak se nameće sam – veoma se isplati gradnja kuće upoređujući kdvadraturu i komfor sa stanom u zgradi.